Skjut- eller vikparti?

Utseende, praktiskhet och prestanda bör vara huvudpunkterna när du ska välja rätt dörrsystem som passar ditt individuella projekt.

Att installera glasdörrar från golv till tak i hemmet öppnar utrymmet och ger naturligt ljus, frisk luft och riklig utsikt året runt. Med aluminiumsystem från Reynaers behöver du inte oroa dig för dålig värmeisolering eftersom vårt omfattande sortiment har högpresterande produkter som håller din byggnad varm och även kan spara energi. Inte bara det, utan skjut- och vikdörrar finns tillgängliga för att passa alla design- och funktionskrav. I den här artikeln förklarar vi de viktigaste sakerna att tänka på när du väljer rätt typ av dörrar för ditt projekt.

Öppningen och utsikten
När man tittar på olika typer av dörrar är det värt att notera att vikbara dörrar öppnar upp cirka 90% av den totala ramstorleken, medan skjutdörrar i jämförelse vanligtvis öppnar 50-65%. När dörrarna är stängda erbjuder skjutdörrar emellertid den mest oavbrutna utsikten eftersom de består av färre, bredare dörrblad med större glasrutor. Vikbara dörrar har fler dörrblad, var och en med en ram runt sig, så det blir mer synliga linjer.

WOW-faktor
Skjutbara altandörrar finns i en mängd konfigurationer som erbjuder mycket designfrihet. Vår hörnlösning har till exempel två vinkelräta dörrar som gör att hörnet inte har någon fast stolpe när dörren är helt öppen. Denna funktion resulterar i ett fribärande tak som verkar flyta och verkligen tar bort barriärer mellan inre och yttre utrymmen. En ficklösning tillåter dig skjuta dörrbladen in i en väggficka, vilket gör dem osynliga när dörren är helt öppen.

Designalternativ
Anpassningsbarhet tack vare de många olika konfigurationerna är en viktig fördel med skjutdörrar, men vikbara dörrar erbjuder lyxen att kunna fälla tillbaka hela dörren, vilket hjälper till att skapa den sömlösa övergången mellan hem och trädgård. Vikbara dörrar erbjuder val mellan olika konfigurationer: antingen vika alla dörrblad tillbaka mot en enda vägg, eller dela dörrbladen så att de staplas på båda sidor. Du kan också välja om dörren öppnar inåt eller utåt. Fördelen med att dörrarna öppnas utåt är att om dörrarna är blöta efter regn kan de öppnas utan att regnvattnet droppar ner på matta eller trägolv. Naturligtvis behöver en skjutdörr inga sådana överväganden eftersom de öppnar och stänger längs skenan; men du kan välja vilka dörrar som kan skjutas och vilka som är fasta.

Tröskelalternativ
Typen av tröskel du väljer kommer också att påverka dörrens övergripande utseende. En platt tröskel, där det finns ett kontinuerligt golv utan höjdskillnad mellan in- och utsidan ger det smidigaste utseendet. Platta trösklar är dock inte lämpliga i alla situationer, eftersom luft-, vind-, vattentäthet tenderar att vara lägre för detta alternativ. Dörrar på mer utsatta platser kan dra nytta av en något höjd tröskel för att ge den bästa väderklassificeringen. Reynaers vikbara dörrar har fyra olika tröskelvarianter, för att tillgodose behoven i ditt specifika projekt.

Praktiskhet
Det finns ett antal konfigurationer att välja mellan, inklusive flera som innehåller en "trafikdörr". Vanligtvis när det finns ett udda antal dörrblad är trafikdörrar enstaka blad som fungerar som en "normal" sidodörr och kan öppnas utan att öppna resten av dörrbladen. Om du vill ha ventilation, erbjuder skjutdörrar de mest flexibla alternativen då du kan öppna dörren precis så långt som är nödvändigt för att göra rummet bekvämt, i motsats till att öppna ett helt dörrblad åt gången.

Oändliga möjligheter
Utöver alla alternativ inom design, konfiguration och trösklar erbjuder Reynaers också marknadsledande säkerhet och väderbeständighet. Våra vik- och skjutdörrar kan vara upp till tre meter höga och den extremt smala, infällda Hi-Finity-dörren kan till och med sträcka sig till 3,5 meter i höjd.

Enkel användning
De flesta förväntar sig att en stor skjutdörr kräver mycket kraft att öppna, men det behöver inte vara så. Reynaers Aluminiums lyft- och skjutdörrar erbjuder en modern lösning där dörren är utrustad med ett något längre handtag och en mycket smart skjutmekanism. Genom att vrida handtaget 180° lyfter dörren några millimeter och minskar på så sätt friktionen mellan dörrbladet och ramen. Detta gör det möjligt att öppna till och med ett stort dörrblad med lite kraft. För att ytterligare förbättra tillgängligheten och komforten kan CP 155-LS motoriseras som tillval. Detta kan tillämpas på vissa konfigurationer på mono-, 2- eller 3-rail-lösningar. Om du föredrar en skjutdörr framför en lyft- och skjutdörr kan vår Hi-Finity-dörr automatiseras helt, så att en enorm ruta av glas som väger upp till 750 kg kan öppnas och stängas med en enkel knapptryckning.